Lézergépeink: Lumenis LightSheer berendezések


A kezelés Győrben, Székesfehérváron és Kecskeméten is elérhető *

Szőrtelenítésben világelső!

A szőr növekedése

A testszőrzet a születés pillanatára teljes mértékben kifejlődik. Jellegében természetesen más, mint a felnőttkori szőrzet, csak selymes, puha szőrszálak (lanugo) formájában van jelen, de fontos, hogy ezután újabb szőrtüszők már nem alakulnak ki.

A szőrszál növekedését három fázissal jellemezhetjük

Anagen (aktív) (növekedési) fázisban a szőrhagyma szorosan tapad a kötőszöveti alaphoz.

Katagén (átmeneti) fázisban a tüsző sorvad és a szőrhagyma alapjáról leválva felfelé vándorol.

Telogén (pihenő) (nyugalmi) fázisban a szőrhagyma teljesen elszarusodik, a szőrszál kihullásáig a szőrcsatornában helyezkedik el.

végleges lézeres szőrtelenítés szőr

Az ember az emlősökhöz hasonlóan „vedlik”, azaz elhullatja testszőrzetének elöregedett szálait Ez azonban nem külső hatásokhoz kötődik, hanem egyenletes intenzitással zajló folyamat. A szőrszálak növekedési ciklusának hossza több tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy 4-12 hónapig tart.

     végleges lézeres szőrtelenítés szőr növekedési fázisai

A szőrszál felépítése

A szőrszál három részből áll. Alulról haladva gyökérre – melynek része a szőrhagyma-, köztes részre, és a külső látható részre oszthatjuk. A szőrhagyma a szőrtüsző alsó kiszélesedő része, amely melanin képző sejteket tartalmaz. A melaninképző sejtek alakítják a szőrszál színét, tehát ha nem képződik melanin, a szőrszál sem fog pigmenteket tartalmazni.

végleges lézeres szőrtelenítés szőrszál felépítése

A szőrtelenítési eljárások

A hagyományos szőrtelenítési eljárások mellett ma már bárki számára elérhetők a legújabb technológiával működő lézeres szőrtelenítési módok. Népszerűségük egyre inkább növekszik, fejlesztésük folyamatos és szinte követhetetlen. Az amerikai lézer piac olyan gyorsan növekszik, hogy az FDA (Food and Drug Administration) általános engedély meglétéhez kötötte az eszközök forgalomba állítását. Tehát a szőrtelenítésre vagy ráncok kezelésére alkalmas lézer berendezések mindegyike ugyanazt az alap engedélyt kell, hogy megkapja. Az alapengedély megléte után a gyártó feladata és felelőssége a magasabb minősítések elnyerése. A Lumenis LightSheer diódalézer technológiája 1999 áprilisában megkapta az FDA minősítést, hatékonyság tekintetében pedig a legmagasabb osztályba sorolták a készüléket. Világszerte „Gold Standard” besorolással használhatják a jelenleg 6000, miénkhez hasonló LightSheer diódalézer gépet.

Meg kell jegyeznünk, hogy nem általános a berendezések ilyen magas minősítése, hiszen több gyártó kapott olyan FDA engedélyt, amely az „állandó szőreltávolítás” helyett csak „állandó szőrcsökkentést” garantál. Ez azt jelenti, hogy bár a lézeres kezelés során tartós csökkenést fog tapasztalni a páciens, az eljárás nem fogja eredményezni a szőrszálak végleges eltávolítását.

Az Aestheticában használt Lumenis cég által gyártott LightSheer diódalézer a lézeres szőrtelenítés legmodernebb technológiáját alkalmazza. A Lumenis jelenleg világvezető az orvosi és az esztétikai lézerek gyártása területén. A világszerte elismert cég elsőként fejlesztett ki olyan berendezéseket, amely a lézerfény jótékony tulajdonságait használja esztétikai kezelések során. A világ neves tudósait alkalmazva biztosítja a cég vezető pozícióját. Már a ’90-es évek elején jelentős összegeket költött kutatásra, fejlesztésre, és az IPL (Intense Pulsed Light) szőrtelenítési eljárását továbbfejlesztve a tartós szőrtelenítés fogalma mellett világszerte elterjesztette a végleges szőrtelenítés fogalmát. Az IPL technológia a lézeres szőrtelenítéshez hasonlóan fényalapú technológia. Az IPL-lel ellentétben a diódalézer célzottan juttatja a lézer energiáját a szőrtüszőbe, ezáltal a melanint sokkal nagyobb energiával éri el. Biztonságosan és hatékonyan kezeli szinte az összes bőrtípust, és a szőrszálak széles körét, figyelembe véve mélységüket, átmérőjüket. A Lumenis LightSheer diódalézer három különböző méretű fejjel rendelkezik.

A legkisebb a LigthSheer ET 9x9mm-es területet képes lefedni, ezt követi a LightSheer XC kezelőfej 12x12mm-t, majd a 2008-ban bevezetett, világújdonságnak számító LightSheer HS, amely csaknem hétszer nagyobb fejével 22x35mm-es területen szőrtelenít. Az ET és XC fejek szabadalmaztatott „ChillTip” rendszerrel rendelkeznek, amelyek folyamatos hűsítést biztosítanak a bőr számára.

végleges lézeres szőrtelenítés kezelőfejek

               LightSheer ET                      LightSheer HS            A kezelőfejek arányai

Az Aestheticában minden esetben a lehető leghatékonyabb módon juttatjuk a lézerfényt a kívánt területre, az eltávolítandó szőrzettől függő lövésszámban és energiaszinten. Így például nagy területek szőrtelenítése során a legnagyobb fejet alkalmazzuk a kezelési idő minimálisra csökkentése érdekében.

végleges lézeres szőrtelenítés kezelési idő

A világújdonságnak számító LightSheer HS méretein túl abban is eltér a korábbi típusoktól, hogy állítható erősségű vákuum rendszer segítségével teszi hatékonyabbá a kezelést. A kis fejek esetében ez a rendszer nem indokolt, hiszen a kis fejet a kezelőfelületre kell illeszteni. A kezelőfej pontos illeszkedése biztosítja a lézer hatékony célbaérését.

A vákuumnak három fontos funkciója van. Egyrészt, közelebb hozza a szőrszálakat a lézerhez, ezáltal nagyobb alapterületen sokkal kisebb energiaszintet kell alkalmazni, ami kíméli a bőrt. Másrészt a kezelt területen a vákuum hatására a bőrben található mikro erekből kiszorítja vért, így a vér melaninja nem nyeli el a lézer energiáját. Ezért több energia jut a szőrtüsző melaninjának elpusztítására. Harmadik fontos funkciója, hogy a kezelés közben a vákuum energiája lezárja a bőr fájdalomérző rendszerét az adott területen. A fájdalom-blokkoló mechanizmusnak köszönhetően csökkenti a fájdalomérzetet.

A technológiai újdonságot az is erősíti, hogy a Lumenis mérnökei a HS kezelőfejbe építették a világ eddigi legnagyobb diódalézerét. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a hatékonyságot garantálják, mint elődei esetében, viszont a korábbiaknál hétszer nagyobb kezelőfej lehetővé teszi, hogy a például a férfi hát szőrtelenítése mindössze 15-20 percet vegyen igénybe a korábbi 1-1,5 óra helyett.

végleges lézeres szőrtelenítés lézergép

A végleges szőrtelenítés

Végleges szőrtelenítésnek nevezzük azt a szőrtelenítési eljárást, amikor jelentős mennyiségű szőrszál adott területen nem nő vissza a szőrszál növekedési ciklusa után sem.
A végleges szőrtelenítés akkor hatékony, ha a szőrszál három legfontosabb jellemzőjét maximálisan figyelembe vesszük a kezelések során. Egyénenként eltérő lehet a szőrszálak sűrűsége, az egyes szálak vastagsága, valamint az, hogy a szőrtüsző milyen mélyen ül a bőrfelszínben. A három tényező optimális kezelése teszi lehetővé, hogy az adott területen végrehajtott szőrtelenítést véglegesnek nevezzük.

végleges lézeres szőrtelenítés tüsző

A Lumenis által kifejlesztett LightSheer technológia kifejlesztésekor a fejlesztők több kutatást is végezetek. Az egyik legnagyobb szabású Pakisztánban, 1999. október és 2000. december között zajlott, melynek során 1000, 15-55 év közötti nőt kértek fel a kezeléssorozatra eltérő bőrtípusokkal.

Az alábbi táblázat a kezelések számát, és az azok során elvesztett szőrzet százalékos értékét mutatja. Az 1000-ből 500 kezelt nő 5-6 kezelés során 70-80%-os szőrveszteséget tapasztalt, míg további 500 90-95%-os eredményt tapasztalt a végleges szőrtelenítés során.

Kezelések száma a kutatásban résztvevők között

Páciensek száma

Kezelt terület

Összes kezelés

Szőrveszteség %-ban

502

Teljes arc/ nyak

5-6

70-80%

438

Áll/nyak/ bajusz

3-4

80-90%

19

Lábak/ Karok/ Fazon

4-5

90-95%

32

Mellkas/ Hónalj

4

90-95%

9

Teljes test

5

80-90%

A legtöbb esetben a páciensek 25-30%-os szőrzet csökkenést tapasztaltak az egyes kezelések (között) után. Általánosságban pedig elmondható, hogy a 3-4. kezelésre 80%-os csökkenést tapasztaltak. A páciensek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatban nagyon magasnak bizonyult, 90-95% elégedett volt az eredménnyel.

A kezelt nők kb. 5%-a nem volt teljesen megelégedve a teljes arcon, és nyakon végzett 6 kezeléssel, ezért további kezeléssel időszakosan sikerült eltűntetni a szőrszálakat, azonban finom szőr formájában láthatóak maradtak a 7. kezelés után is. A kutatás vezetői egyéni hormonális adottságokkal magyarázták a csoport elégedetlenségét. A sűrű, durva szőrszálak a nyakon, illetve az arcon hormonális problémát, vagy rendellenességet feltételeztek. Az extrém szőrösödés oka endokrinológiai vizsgálattal meghatározható, amelyet szakértő endokrinológusunkkal az Aestheticában is elvégeztethetsz.

A LightSheer-rel végzett kutatás tehát bizonyította, hogy a kezelés biztonságos és hatékony.

Az ideális technológia

Szőrtelenítés során a lézer sugár erőssége akkor ideális, ha megfelelő hullámhosszon, a környező szövetek sérülése nélkül hatol a szőrtüszőbe. A LightSheer a világon legelterjedtebb photoepilációs technológia, amely a szabályozható energiaszintnek köszönhetően tartós szőrtelenítés céljából csaknem minden bőrtípusnál, még napbarnított bőr esetén is biztonságosan alkalmazható.

A kezelés sikere bizonyított a benőtt szőrszálak esetén is. A leadott energia egyedülálló szabályozhatósága csaknem minden szőrszín és szőrvastagság esetén lehetővé teszi a hatékony kezelést.

Külföldi tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy a hazánkban elterjedt villanófényes eljárással szemben a szinte ismeretlen diódalézeres technológiát honosítjuk meg. Hazai tapasztalataink pedig bizonyítják, hogy jól döntöttünk, hiszen számos olyan páciensünk van, aki korábban máshol eredménytelen villanófényes kezeléssorozaton vett részt, de teljesen meg van elégedve az általunk elért eredménnyel! A dióda lézer abban különbözik az IPL-től, hogy az energia célzottan ér el a szőrtüszőkbe, véglegesen pusztítja el azokat. Míg a villanófénynél az energia egy része elveszik, a kezelés hatása pedig nem végleges.

Az alábbi ábra a legismertebb berendezéseket hasonlítja össze. Az elnyelődési energiából kiindulva elemzi a berendezések hatékonyságát. Ahhoz, hogy a szőrtüsző véglegesen elpusztuljon, kb. 80°C-ra kell felhevíteni. A magas hőmérséklet miatt a legtöbb berendezés nem véd az égési kockázattól. Az alacsony energiaszinten működő berendezések védik ugyan a bőrt, viszont nem pusztítják el a szőrtüszőt. Általánosságban elmondható, hogy a környező szövetek égési kockázata ott a legnagyobb, ahol magas értéket mutat az elnyelődési energia az adott energiaszinten leadott kezelés során. Tehát a LightSheer pontos beállítása lehetővé teszi a szövetek védelmét a roncsolódástól ugyanakkor lead annyi hőt, hogy elpusztítsa a szőrtüszőt.

végleges lézeres szőrtelenítés technológia

A fenti ábra jól szemlélteti, hogy az eredményes kezelés kulcsa a megfelelő beállításokban rejlik. Ehhez pedig az egyik legfontosabb tényező a bőr típusa. A Fitzpatrick teszt pontosan meghatározza bőrtípusodat, amely alapján a legmegfelelőbb energiaszinten tudjuk kezelni az adott területet. A teszt genetikai adottságokat, a napozás bőrre gyakorolt hatását és a napozási szokásokat veszi figyelembe. Kezelőnővéred bőrtípusod alapján már könnyedén be tudja állítani a Neked leginkább megfelelő paramétereket.

Mivel a szőr növekedése ciklikus, a kezelést több alkalommal kell elvégezni. Általánosságban elmondható, hogy 3. alkalom után drámai szőrveszteséget tapasztalnak pácienseink. Előfordulhat, hogy a kezelések során ez az eredmény nem következik be, például hormonális problémák miatt. Ekkor fennáll a veszélye annak, hogy a kezelés után minimális szőrnövekedés tapasztalható, ezért azt javasoljuk, hogy előbb kezeltesd hormonproblémádat, és utána vágj bele a végleges szőrtelenítésbe! A hormonproblémák meghatározása endokrinológiai vizsgálattal történik, amelyet az Aestheticában is elvégeztethetsz.

Van még kérdésed? Gyere el lézeres szőrtelenítés konzultációra, mindenre választ kapsz szakértőinktől! Kérdezz bátran!

Jelentkezz be itt konzultációra!

A végleges lézeres szőrtelenítés konzultáció díjmentes.

 

Ha kíváncsi vagy, milyen változással járhat a végleges lézeres szőrtelenítés, tekintsd meg előtte-utána képeinket!


Rendben

A weboldal további használatával hozzájárul a sütik (cookie-k) alkalmazásához.
Ide kattintva kaphat bővebb információt a sütikről és a beállításaikról.

Rendben